Úgy két és fél éves lehetett Peti, amikor valamelyik játszóházban az illetékes néni meglepődött, hogy - Anna felügyeletével, persze - de egyedül is be mert "menni", és mi sem aggódtunk, amíg egy kávé mellől, de kintről figyeltük a gyerekeket. Azt hiszem akkor számoltam össze, hogy addigra a tizenegyedik néninél tartott ez a csöpp gyerek, talán ezért nem volt gond az idegenek elfogadása

Megpróbálom nagyjából időrendi sorrendben összeszedni, ki mikor és mivel volt útitársunk az elmúlt években a két "alap" terápia, a  Dévény- és a Pető módszer (ami összességében máig hat terapeutát: Gyöngyi, Andrea, Edit, Edina és Viki nénit, illetve István bácsit jelentett Petinek)  és a Hiperbár Terápia mellett, amiről később . 

Gyógytorna - Emese néni:

Körülbelül egy évig jártunk egy nagyon aranyos, és szakmailag nagyon felkészűlt gyógytornászhoz, Peti 2 és 3 éves kora között.  Erre azért volt szükségünk, mert ebben az életkorban már látszott, hogy Peti a dsgm mellett érett lenne egy bizonyos fajta "aktív" tornára is, pont azért, hogy az önálló járás kezdete előtt nem használt izmok egyáltalán elkezdhessenek megerősödni.

A probléma az volt, hogy a városi nevelési tanácsadóban közölték, ők a három év alatti korosztállyal nem foglalkoznak, a megyei nevtan-nál pedig már kaptuk a konduktív fejlesztést. Szóval, Emese "néni", aki amúgy sokminden más terápia mellett képzett és aktív gyógytornász, bevállalta azt amit a fejlesztő szakemberek nem, és a nagyonis tudatos gyógytesis feladatokat levitte olyan 2éves szintre, hogy Peti boldogan dolgozott vele, amit mi csak aktív tornának hívtunk....itt Petinek önállóan kellett dolgoznia, elkezdte használni az izmocskáit.

Emese foglalkozásainak első fele mindig egy lazító-nyújtó masszázs volt, majd jött a torna. Nála kapta meg Peti azt a feladatot, hogy egy óriási gimnasztikai labdát maga előtt tolva végigmenjen a tornatermen, és mivel a laszti csak biztonságérzetet adott, de stabilitást nem nagyon, talán itt hitte el Peti, hogy önállóan is képes lenne a járásra... és ezt egy adott pillanatban itt is kezdte el!!

Gekko - (kontra petős fejlesztés) Anita néni, Bogi néni

Mai napig futó fejlesztés, nagyon szeretjük, sőt, az ovink is erre a fejlesztésre épül. A foglalkozások felépítése itt a konduktív fejlesztésen megszokottal egyezik, a 45 percből általában 15 a nagymozgás, 15 a finommotorika, de a 15 perces "priccs" -es, azaz fekvő foglalkozás helyett itt minden egyes alkalommal más-más részképességet is fejlesztenek, Amikor kijöttem Petivel az első óráról, tudtam, hogy maradunk, a környezet, az eszközök, a fejlesztőpedagógusok felkészültsége és hozzáállása nagyon hamar meggyőzött. MInden óra után írásos beszámolót (is) kap a szülő arról, hogy mi és miért történt, plusz feladatokat otthonra, amik tulajdonképpen ötletek a közös játékra.....

És most jöjjön, aminek jönnie kell: én (esetleg, talán) megértem azt, hogy az ingyenesen kapott konduktív fejlesztéssel foglalkozó szakembereknek fentiekre nincs idejük vagy kapacitásuk, de itt sohasem történne meg az, ami ott megesett, hogy Peti egyedüli gyerekként nem tudott megcsinálni egy feladatot, és erről nekem senki nem szólt, csak a gyerek (!!), hetekkel később, amikor véletlenül ugyanazt a feladatot adtam neki otthon....lehajtotta a fejét, és közölte, hogy ezt (amúgy a lábujjak behajlítása) ő nem tudja megcsinálni...és amikor valóban nem ment, elsírta magát, hogy "na ugye, mondtam hogy tényleg nem tudom"... ma már tudja, múlt csütörtökön a konduktívon is megcsinálta, akkor sem kaptam visszajelzést.

Azt pedig, hogy 4 éves gyerekeknek 90 perces foglalkozást tartsanak, el sem tudnám képzelni egy Gekko-ban.

Függesztőrács - Judit néni

Judit egy nagyon modern függesztőrácsos tornatermet üzemeltet, igazából Édesanyám járt hozzá egy ideig, és mi Petivel is kipróbáltuk, valószínűlég túl korán, mert Peti gyakorlatilag csak azokat az ugrálós-rugózós feladatokat csinálta szépen, amik a kisgyerekek számára is kapható rugós ajtóra szerelhető hintákra emlékeztettek.

Amennyiben már elég nagy a gyerek ahhoz, hogy ne féljen a teljesen "lebegő" helyzetektől, talán komoly eredményeket is el lehet így érni, elviekben nyújtja ás erősíti az izmokat.

Gyógymasszázs , talpmasszázs: Eszter néni

Hiperbár kezelés előtt csináltuk Petivel, dsgm mellett, amikor keveseltük a lazaság fokát....tekintettel arra, hogy a dévényért nagyon sokat kellett utazni, viszont a dévényes lazítást itt is el lehetett érni, praktikus volt,és Peti nagyon nagyon szereti Eszter nénit (sajnálom, hogy nem készült fotó, egy igazi férfi már 2,5 évesen olyan élvezettel hagyja kényeztetni magát, ha végre egy terapeuta nem okoz fájdalmat neki, hogy azt jó lett volna megörökíteni).

Itt is igaz az állandóság igénye, ellazít és jólesik, de folyamatosan kell, mert nem hoz tartós eredményt ha nem rendszeres. 

Úszás, Hrg  - Ildikó néni, Zsuzsa néni

Itt egy kicsit speciális Peti esete. Egy "átlagos" cp-s gyerek ideális esetben elég korán vízbe kerül, mert a víz lazít, fejleszt, és még szeretik is. Igen ám, de Petinek 4 hónapos korában vesemedence-gyulladása volt, és ez sokáig elvette kedvünket a próbálkozástól.

Arról nem is beszélve, hogy a megyénkben nincs is OEP-szerződéssel rendelkező, tehát nem saját zsebből finanszírozandó - gyógyúszás-szolgáltató. Peti  2.5 éves korában volt egy rövid próbálkozásunk Ildikó nénivel, de Peti nem szerette a számára hideg vizet, és nem sok sikerrel jártunk.

Egy év múlva, 3.5 évesen jutottunk el Zsuzsa nénihez, aki búvár- és babaúszás oktató, a saját (Eu-s pályázati támogatásból felépített!) uszodájában babaúszást és ovis-úszást tart, és ráadásképpen a testvére konduktor, tehát a speciális eseteket, mint minket is, szakember támogatásával megalkotott feladatsor szerint fejleszti. Szerelem volt ez is, első látásra, de legkésőbb akkor, amikor második alkalommal nem tudtuk magunkkal vinni az uszi-bérletet, mert akkoriban Peti azzal aludt (!) és ott maradt az ágyában.

 A hrg-t is kipróbáltuk, 2 évesen két héten keresztül "belógtam" a gyerekkel egy a városunkban táborozó down szindrómás csoport foglalkozásaira, tetszett Petinek, mert Anya is ott volt a vízben, de úgy éreztem, hogy mivel nálunk "csak" mozgásbeli problémák vannak, a "sima" úszás, gyógyúszás is elég. Ugyanekkor próbáltuk ki a Tsmt-is, erre ugyanaz igaz esetünkben, mint a hrg-re.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meddigamienk.blog.hu/api/trackback/id/tr285111533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása